Burgemeester ontvangt eerste exemplaar bijzonder boek over Woerdense geschiedenis

Burgemeester ontvangt eerste exemplaar bijzonder boek over Woerdense geschiedenis

Burgemeester Victor Molkenboer heeft zaterdagmiddag het eerste exemplaar in ontvangst genomen van het boek ‘Woerden en de wereldbrand 1914-1918’.

Het boek is geschreven door de 60-jarige Woerdense journalist en historicus Bert van Elk. Hij zocht uit wat er tijdens de jaren van de Eerste Wereldoorlog in Woerden gebeurde. “Het boek is het resultaat van vijf jaar zoekwerk in onder meer kranten, gemeentearchieven en het Nationaal Archief.”

Een greep uit de gebeurtenissen in Woerden tussen 1914 en 1918: Het nog geen 6.000 inwoners tellende stadje werd overspoeld door meer dan 2.000 militairen. Die vonden allemaal onderdak in gevorderde (kerk)gebouwen en bij Woerdenaren thuis. In het najaar van 1914 kwamen daar nog eens enkele honderden Belgische vluchtelingen bij. Slechts een enkele inwoner van Woerden overleed door de Spaanse Griep die in 1918 ook Woerden trof. De plaatselijke economie deed het de eerste oorlogsjaren goed. Pas in 1917 en 1918 ging het bergafwaarts.

Tijdens zijn onderzoek kreeg Van Elk regelmatig te maken met vooroordelen: “Eerste Wereldoorlog? Woerden? Wat heeft dat met elkaar te maken? Hebben we daaraan meegedaan dan? We waren toch neutraal? Dus er kan nooit veel zijn gebeurd?. Dat bleek dus erg mee te vallen. Het is allemaal terug te vinden in dit met zo’n vijftig foto’s geïllustreerde boek. Ongetwijfeld denkt de lezer van het boek na de laatste pagina: Oh? Nooit geweten”, aldus de schrijver.

Foto´s Alex de Kuijper