Buurt wil maatregelen tegen zomer-jeugd

In de wijk Waterrijk bij het Gardameer hebben meerdere omwonenden geklaagd bij de gemeente over overlast door spelende jeugd.

Met het zomerse weer kiezen veel kinderen voor een duik in de Cattenbroekerplas. Dit doen ze aan de rand van een woonwijk en niet op het daarvoor bestemde strandje. De vele fietsen, het springen in het water vanaf een uitkijkpunt en het geklets op de veldjes wekken irritaties op bij buurtbewoners.

Maatregelen

De omwonenden die overlast ervaren hebben bij de gemeente hun beklag gedaan. Zij hopen dat de gemeente iets voor hen kan betekenen zodat de rust terugkeert in de wijk. Inmiddels zijn een ambtenaar van wijkbeheer en een boa een kijkje wezen nemen. Daarbij zouden toezeggingen zijn gedaan om de overlast te verminderen. Het zou gaan om het verwijderen van de picknicktafels en zwemtrappen en het plaatsen van borden dat zwemmen niet is toegestaan bij de steigers. Of deze maatregelen ook daadwerkelijk genomen zullen worden, is nog niet bekend.

Verdeeldheid

In de wijk is wel verdeeldheid over de problemen. Enkele omwonenden hebben daadwerkelijk last van de drukte, fietsen en de herrie. Anderen vinden het gezellig en bij de zomer horen. Op Facebook zijn de reacties dan ook erg verdeeld. 

Zo zegt Roy:”De groepen worden steeds groter. Dit gebied heeft gewoon niet de faciliteiten en capaciteiten om dit soort groepen op te vangen. Daar is het strandje voor gemaakt.” Ook Valerie ervaart overlast. “Ook al ben ik jong en vol leven, niet verbitterd en gun ik mensen de wereld… zelfs voor mij begint het irritant te worden. Ik wordt gek van de drukte, het geschreeuw en de chaos.”

Anderen begrijpen dat de overlast vervelend is maar een zwemverbod terwijl je aan de plas woont is dan wel erg vervelend.

“Ik snap de overlast. Maar met een net nieuw gebouwd huis naast de plas zouden wij het wel verschrikkelijk zonde vinden als wij als eilandbewoners niet meer mogen genieten van het gras naast de speeltuin, een gezellige picknick en met warm weer een duik in de recreatieplas. Dat is toch wat deze plek zo uniek en heerlijk maakt”, luidt de reactie van Angela.

Buurtbewoners die iets verder van de plek vandaan wonen, vrezen dat als er op het stuk maatregelen worden genomen, de probleem zich gaan verplaatsen naar elders in de wijk.

De komende weken moet duidelijk worden of en welke acties de gemeente Woerden gaat ondernemen.

Foto’s: Alex de Kuijper