”Geen nieuwe statushouders in de Stadspoort huisvesten”

”Geen nieuwe statushouders in de Stadspoort huisvesten”

Progressief Woerden en het CDA willen dat nieuwe statushouders niet meer worden gehuisvest in de Stadspoort. Daarom dienen ze donderdag een motie in. 

De partijen geven aan dat de gemeente zich moet richten op het herhuisvesten van statushouders die al in de Stadspoort wonen en waarvan het gezin overkomt. Daarnaast verzoeken de partijen het college om met GroenWest te onderzoeken hoe de leegkomende kamers in de Stadspoort ten goede kunnen komen aan Woerdense woningzoekenden.

Druk op woningmarkt

Marieke van Noort van Progressief Woerden zou graag zien dat statushouders die nu in de Stadspoort wonen worden doorgeplaatst en dat er geen nieuwe statushouders worden gehuisvest in Woerden.

”Mensen worden nu opgevangen in hele kleine ruimtes. Dat is niet menselijk. Het is steeds minder nodig omdat er niet meer zoveel vluchtelingen meer naar Woerden komen. Deze statushouders die in de Stadspoort wonen worden in de reguliere woningmarkt geplaatst. We vangen door deze opvang veel meer vluchtelingen op dan nodig is. Daardoor krijg je veel meer druk op die woningmarkt waar ook  Woerdenaren aanspraak op willen maken. Die druk willen we laten afnemen.”

Niet ideaal

Het CDA stelde eerder vragen over de opvang van statushouders in de Stadspoort.

“We zien dat er nog steeds nieuwe statushouders worden gehuisvest in de Stadspoort, terwijl we weten dat die woonlocatie niet ideaal is. Bovendien zien we dat Woerden op dit moment ruim boven haar taakstelling zit wat betreft het huisvesten van statushouders”, aldus Job van Meijeren. 

Motie

Als de motie wordt aangenomen zal Woerden ook het komende jaar nog statushouders opnemen, aangezien de helft van de statushouders die nu in de Stadspoort verblijft nog wacht op hun gezin. De partijen vragen het College ook om te kijken wat de mogelijkheden zijn met de kamers van de Stadspoort, zo licht Van Meijeren toe:

“We vragen om de vrijkomende kamers in de Stadspoort niet meer in te zetten voor huisvesting van nieuwe statushouders, maar om te kijken of deze voor Woerdense woningzoekenden, bijvoorbeeld als spoedhuisvesting, woon-zorghuisvesting of jongerenhuisvesting kunnen worden gebruikt.”