Stolk niet bij vergadering over aftreden

Stolk niet bij vergadering over aftreden

Donderdagavond spreekt de gemeenteraad over de gevolgen en het vertrek van wethouder Stolk. Grote afwezige is de wethouder zelf. En daardoor blijven mogelijk veel vragen onbeantwoord.

Naast dat Margot Stolk niet spreekt in de raad over haar eigen aftreden zal ze in december ook geen verantwoording afleggen over de evaluatie van de verkeersvisie en de Koeiemart later dit jaar.

Simon Brouwer van de ChristenUnie/SGP bereid namens een aantal politieke partijen vragen voor aan het college en baalt net als andere partijen over de afwezigheid van Stolk.

“Ik vind het mooier als een wethouder het debat met open vizier aangaat en daarna een conclusie trekt. Daardoor krijg je niet de scherpte in het debat over het vertrek en bij de gesprekken over de lopende evaluaties. De opvolger die deze portefeuille overneemt kan er niet veel meer aan doen”,  aldus Brouwer

Vragen na vertrek

Wat donderdag zeker besproken gaat worden is de kritiek die Stolk uitte in haar afscheidsbrief. De wethouder stelde niet te kunnen functioneren omdat het in de gemeenteraad steeds minder over inwoners gaat en vaker over procedures en processen.

Brouwer: “Wat meerdere fractievoorzitters willen weten is hoe het college van B&W verder gaat en welke consequenties er zitten aan het vertrek. Zijn er gevolgen voor het bestuursakkoord? Hoe staat het met de lopende dossiers?  Belangrijke vraag is bijvoorbeeld of het gestarte onderzoek naar de verkeersvisie nu vertraging oploopt? Daarnaast kijken we naar het vertrouwen tussen gemeenteraad en het college.”

Samen in de achtbaan tot aan de verkiezingen

Hoewel er donderdag formeel nog gevraagd moet worden of er nog voldoende draagvlak is binnen het college van B&W om aan te blijven na het vertrek van Stolk,  is duidelijk dat geen van de wethouders zal opstappen en dat de gemeenteraad ook het bestuursakkoord blijft ondersteunen. Met nog vier maanden tot de verkiezingen, lijkt de Woerdense politiek zich in een achtbaan te begeven, waarin ieder koste, wat het kost wil blijven zitten. Want dat is volgens de politiek: ‘Goed voor Woerden’.  

“Het is belangrijk om te kijken of we lessen kunnen trekken uit hetgeen wat is gebeurd. Misschien zitten we als gemeenteraad wel te dicht op de uitvoering. We stellen hier wethouders voor aan. Die geven we opdrachten en die moeten we ook de vrijheid geven om te handelen. We zullen hier in de raad zeker nog op terugkomen.”, aldus Brouwer.

Overname taken Stolk

Het college van burgemeester en wethouders komt donderdag met concept vervangingsregeling voor Stolk. Dan moet duidelijk worden wie welke dossiers overneemt en of er op dossiers vertragingen optreden. De raad mag hier haar visie over laten schijnen. De beslissing voor de uitvoer ligt bij het college. Zij nemen dinsdag aanstaande hun definitieve beslissing.