Collectief aan de zonnepanelen

Collectief aan de zonnepanelen

Hoewel de investering na ongeveer 14 jaar begint te renderen is het volgens Wethouder Duindam nogaltijd een hoger rendement dan dat als je het geld op de gemiddelde bank zet.

Inwoners die op eigen dak geen zonnepanelen kunnen plaatsen maar die wel graag zelf zonne-energie opwekken, kunnen binnenkort zonnepanelen aanschaffen op het dak van het Batensteinbad. Gemeente Woerden verhuurt het dak van het Batensteinbad aan Solar Green Point Batensteinbad Woerden, een coöperatieve vereniging die duurzame energie opwekt voor haar leden.

Hiermee wil de gemeente een voorbeeld zijn voor andere gebouweigenaren met een groot dakoppervlak. Inwoners die in een flat wonen of geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen wordt via Solar Green Point Batensteinbad Woerden een alternatief geboden. Zij kunnen op het dak van het Batensteinbad hun eigen zonnepanelen hebben. Inwoners profiteren hiermee van de opbrengst van duurzaam opgewekte energie. Het dak van het Batensteinbad wordt op deze manier op een duurzame wijze benut. Naast inwoners van gemeente Woerden zullen ook MKB-bedrijven in gemeente Woerden geworven worden voor dit project.

Het Batensteinbad beschikt over 1000m2 dak waar 200 zonnepanelen op geplaatst worden van elk 250 wattpiek. Hiermee kan 42.500 kWh worden opgewekt, waarmee 12 huishoudens volledig van elektriciteit kunnen worden voorzien. Daarnaast wordt de C02 uitstoot van het elektriciteitsverbruik van 12 huishoudens hiermee vermeden. De opgewekte energie wordt terug geleverd aan het ‘stroom net’. De initiatiefnemers ontvangen dan een vergoeding op bijvoorbeeld hun eindafrekening van de energiemaatschappij.

Gemeente Woerden en Solar Green Point Batensteinbad Woerden U.A. i.o. gaan een huurovereenkomst aan voor het dak van het Batensteinbad dat “om niet” verhuurd wordt. Momenteel is het nog niet rendabel voor partijen als Solar Green Point Woerden om zonnepanelen te plaatsen wanneer er huur voor het gebruik van het dakoppervlak betaald moet worden. De verwachting is dat in de toekomst de financiële opbrengst hoger wordt, door de ontwikkeling in de techniek van zonnepanelen en door het mogelijk wegvallen van de energiebelasting voor door zonnepanelen opgewekte elektriciteit.

De gemeente is al langere tijd bezig met het verduurzamen van gebouwen, waaronder ook het Batensteinbad. Zo is ook het duurzaam benutten van het dakoppervlak bekeken. Door het lage energietarief dat de exploitant betaalt bleken zonnepanelen een terugverdientijd te hebben langer dan 25 jaar en dus niet rendabel te zijn voor de gemeente.

Solar Green Point Batensteinbad Woerden heeft vervolgens een voorstel ingediend zonnepanelen te plaatsen op het dak van het Batensteinbad en zo duurzaam energie op te wekken voor haar leden. Wethouder Bob Duindam van milieu en duurzaamheid: ‘Door met Solar Green Point in zee te gaan, en ons dak om niet te verhuren, laten we als gemeente Woerden het goede voorbeeld zien. We tonen dat daken duurzaam benut kunnen worden voor inwoners, zonder dat we als gebouweigenaar zelf hoeven te investeren. Als gemeente staan we dan ook welwillend tegenover partijen die goede ideeën hebben voor de duurzame inzet van onze daken voor onze inwoners. Daarnaast juichen we het toe dat gebouweigenaren met groot dakoppervlak ook hun daken duurzaam (laten) benutten.”