Het favoriete kunstwerk van Pike Uittenbogaard

Begin dit jaar lieten een aantal opvallende Woerdenaren hun lievelingskunstwerk zien in het Stadsmuseum. Inmiddels is de tentoonstelling ‘Lievelingen’ daar voorbij. Mocht je het gemist hebben of de werken nog een keer willen bekijken, dat kan. Op Woerden.TV komen alle kunstwerken nog een keer voorbij. Vandaag zie je het favoriete kunstwerk van Pike Uittenbogaard.

Pike is eigenaar van café De Pompier en betrokken bij de organisatie van diverse evenementen in de stad. Zijn favoriete kunstwerk is Slapend hertje van Jan Kriege.

Het favoriete kunstwerk van Pike (Foto: Alex de Kuijper)

Pike’s overgrootvader was getrouwd met de zus van de Woerdense edelsmid Jan Kriege; de maker van dit mooie hertje. Kriege ging rond zijn zestiende in
de leer bij de bekende edelsmid Carel Begeer, waar hij leerde tekenen,  ciseleren, kloppen en monteren. Zijn werk kenmerkte zich door sobere, organische vormen en een gehamerd oppervlak. Hij maakte gebruik van een techniek die ook wel drijfwerk wordt genoemd: het hol of bol hameren van een plaat metaal. Uit één enkel stuk tombak -een koperlegering van 85% koper en 15% zink- klopte hij een complete vorm.

Naast het gekozen kunstwerk mocht hij ook een buurtgenoot kiezen die in zijn ogen belangrijk is voor Woerden. Hij nomineerde zijn nichtje Simone
van Laar die sinds kort helpt bij het op touw zetten van Koningsdag in Woerden. Haar verhaal lees je vrijdag.

Benieuwd naar alle verhalen. Je vindt ze terug bij Lievelingen.