Het favoriete kunstwerk van Ronny Papilaja

Begin dit jaar lieten een aantal opvallende Woerdenaren hun lievelingskunstwerk zien in het Stadsmuseum. Inmiddels is de tentoonstelling ‘Lievelingen’ daar voorbij. Mocht je het gemist hebben of de werken nog een keer willen bekijken, dat kan. Op Woerden.TV komen alle kunstwerken nog een keer voorbij. Vandaag zie je het favoriete kunstwerk van Ronny Papilaja.

Ronny is muzikant. Zijn favoriete kunstwerk is Schoolkaart van Indonesië van Uitgeverij J.B. Wolters.

Het favoriete kunstwerk van Ronny (Foto: Alex de Kuijper)

Ronny’s ouders zijn naar Nederland gekomen toen in Indonesië de onafhankelijkheid werd uitgeroepen. In 1950 werden in Woerden drie kampen ingericht om ongeveer 600 Molukkers voorlopig op te vangen. Men dacht namelijk dat hun verblijf in Nederland slechts tijdelijk zou zijn. De Molukkers kwamen terecht in militaire gebouwen die geen functie meer hadden zoals de kazerne, de barakken aan de Utrechtsestraatweg en de wagenloodsen aan de Singel. De ouders van Ronny namen hun intrek in de kazerne waar ze jarenlang met hun gezin hebben gewoond.

Naast het gekozen kunstwerk mocht hij ook een buurtgenoot kiezen die in zijn ogen belangrijk is voor Woerden. Hij nomineerde Roel van der Bij, beeldend kunstenaar en voorzitter van het Akoestival, een muziekfestival in Woerden. Zijn verhaal lees je vrijdag.

Benieuwd naar alle verhalen. Je vindt ze terug bij Lievelingen.