Samenwerking Oudewater- Woerden

Samenwerking Oudewater- Woerden

Keuze model

Dat Oudewater en Woerden ambtelijk gaan samenwerken is al langer bekend. Begin 2012 besloten de gemeenteraden van Oudewater en Woerden dat er één ambtelijke dienst komt voor de twee gemeenten. Er zijn echter verschillende manieren om dit te organiseren. In de afgelopen maanden is gekeken hoe deze samenwerking het beste vorm zou kunnen krijgen.

Het ging om de keuze tussen een gemeenschappelijke regeling die als werkgever optreedt voor de gehele ambtelijke organisatie en diensten verleent aan beide besturen of een dienstverleningsovereenkomst waarbij één gemeente als werkgever optreedt en diensten verleent aan beide gemeentebesturen.

Om een goede afweging te kunnen maken is advies gevraagd en zijn verschillende gemeenten bezocht die nu al intensief samenwerken en daarvoor verschillende modellen hanteren. Dit heeft geleid tot het advies aan de gemeenteraden om de samenwerking te regelen via een dienstverleningsovereenkomst.

Dienstverleningsovereenkomst

“Het voordeel van een dienstverleningsovereenkomst is dat er geen nieuwe organisatie met een eigen bestuur ingericht hoeft te worden” verklaart burgemeester Molkenboer de keuze. Er wordt voorgesteld om de ambtelijke dienst onder verantwoordelijkheid van Woerden te laten functioneren. Oudewater sluit vervolgens een overeenkomst met Woerden waarin afspraken staan over de diensten die worden geleverd. Woerden is in dat geval verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering, terwijl Oudewater zich kan richten op de onderwerpen waar zij beleidsvrijheid heeft.

Beide besturen blijven autonoom. Zowel Oudewater als Woerden behouden een eigen gemeenteraad en college van burgemeester en wethouders.

 

Waarom samenwerken?

De drie belangrijkste redenen om de handen ineen te slaan zijn:

x  vermindering van de ambtelijke kwetsbaarheid

x  de kwaliteit van de uitvoering versterken

x  verantwoordelijkheid nemen voor de kracht en kwaliteit van het lokaal bestuur in de regio

 Burgemeester Verhoeve licht toe: “De gemeenten willen investeren in elkaars belangen en samen de vele bestuurlijke uitdagingen aangaan die op de gemeenten afkomen”. Voor Oudewater wegen vooral de vermindering van de kwetsbaarheid en kwaliteitsverbetering zwaar en voor Woerden is het nemen van verantwoordelijkheid in de regio een belangrijke overweging.

De ambtelijke samenvoeging heeft ook niet perse als doel het realiseren van efficiencyvoordeel. Wel is het streven de investering die gemoeid gaat met de samenvoeging terug te verdienen in een aantal jaren. Eventueel efficiencyvoordeel zal worden ingezet voor kwaliteitsverbetering.

Nadat de gemeenteraden een besluit nemen over het samenwerkingsmodel werken de gemeenten verder aan de inrichting ervan. Vanaf 1 januari 2015 willen de gemeenten werken volgens dit samenwerkingsmodel.