Westelijke randweg blijft speerpunt in verkiezingen

Westelijke randweg blijft speerpunt in verkiezingen

De komst van een westelijke randweg blijft een speerpunt in de Woerdense gemeenteraadsverkiezingen. De uitleg over het onderzoek naar financiële haalbaarheid en de te verwachten resultaten zorgen er niet voor dat partijen van standpunt veranderen. Zichtbaar is dat veel partijen het rapport op eigen wijze interpreteren.

“We zijn niet verder dan vier jaar geleden. Iedereen kan in dit rapport ‘shoppen’. Waar we vroeger een discussie hadden over het nut van de brug, is het nut nu aangetoond. We kunnen met een randweg het verschil maken”, aldus Theo Peters van Inwonersbelangen.

De gemeenteraad van Woerden reageert kritisch op de uitleg over het onderzoek. Volgens enkele partijen zijn de te behalen resultaten op verschillende manieren te interpreteren.

“Het rapport lijkt niet objectief. Als de verkeersdrukte met 30% afneemt kun je niet stellen dat er ‘overall weinig opvallende veranderingen zijn’”, aldus Reem Bakker van de VVD.

De onderzoekscommissie geeft als uitleg dat de beslissing en de keuze voor een van de varianten altijd bij de politiek ligt. Een kosten-batenanalyse zou inzicht kunnen geven over het echte maatschappelijke rendement. Deze informatie komt echter pas na de verkiezingen.

“Wij hebben dit onderzoek gedaan omdat wij er als partijen onderling niet uitkomen. We vragen ons af hoe ver we nu kunnen gaan”, aldus Jelmer Vierstra van Progressief Woerden. Partijleider Marieke van Noort vult aan. “Om in dit onderzoek te ‘shoppen’ moet je wel heel creatief zijn” stelt ze sarcastisch. “4.000 auto’s minder op de Boerendijk lijkt veel, maar het betekent niet dat een drukke weg opeens rustig wordt. Met acceptabele kosten kunnen we de verkeersproblemen in Woerden-West oplossen zonder randweg. Daardoor besparen we op uitgaven en kunnen we verkeersproblemen elders in de gemeente ook aanpakken.”

 

Het CDA is positiever over de komst van de randweg. Arjan Noorthoek: “Er zijn nog veel vragen en er moet nog veel getackeld worden. Je moet de westelijke randweg als een investering naar de toekomst zien. Door de aanleg kunnen ontwikkelingen in gang gezet worden. Je moet het zien als een onderdeel van een visie voor Woerden. Na de verkiezingen moet de knoop worden doorgehakt. Wat ons betreft wordt het een ja.”